Zodra je een klaslokaal binnenstapt, weet je dat er iets anders aan de hand is. Montessoriklaslokalen zijn direct herkenbaar. Je ziet kinderen zelfstandig en in groepen aan het werk, vaak met speciaal ontworpen leermiddelen; diep betrokken bij hun werk; en met respect voor zichzelf en hun omgeving.
Kinderen hebben een aangeboren interesse om te leren en dit komt het beste ter uiting in een speciaal daarvoor ontworpen omgeving. Deze benadering legt de nadruk op onafhankelijkheid en keuze vrijheid.
Vrijheid betekent niet dat kinderen kunnen doen wat ze willen. Het betekent dat ze de mogelijkheid krijgen om vrij te kiezen uit de opties die zijn goedgekeurd en die goed voor hen zijn. Het onderwijs wordt geleid door de leerling, maar wordt met zorg begeleid, beoordeeld en verrijkt door de leraar.
Individuele studenten volgen hun eigen nieuwsgierigheid in hun eigen tempo en nemen de tijd die ze nodig hebben om elk concept volledig te begrijpen en individuele leerdoelen te bereiken.
Gezien de vrijheid en ondersteuning om vragen te stellen, diepgaand te onderzoeken en verbanden te leggen, groeien Montessori-studenten op tot zelfverzekerde, enthousiaste en zelfsturende leerlingen, die verantwoordelijk zijn voor zowel zichzelf als hun gemeenschap. Ze denken kritisch en werken samen.
Welk beter resultaat zou je je kinderen kunnen wensen?

De wortels van de Natuurschool reiken terug naar de openluchtcultuur, friluftsliv, of het leven in de vrije lucht, gezien als een manier van leven in Scandinavië, waar de Forest School begon. Er ontstonden “Forest schools” uit noodzaak bij tekort aan gebouwen voor de peuteropvang. Momenteel wordt het wereldwijd toegepast bij kdv’s, speelgroepen en basisscholen. Er worden forten gebouwd, insecten met een loop bestudeerd, bladeren verzameld en er wordt gezongen bij het kampvuur, kortom de natuurschool heeft veel te bieden.
Het is een manier van leven dat spel, verkenning en het nemen van risico’s ondersteunt. Het ontwikkelt zelfvertrouwen en zelfrespect door middel van de door leerling geïnspireerde activiteiten en de praktische ervaringen in een natuurlijke omgeving. Het proces helpt en faciliteert meer dan het vergaren van kennis, het helpt leerlingen zich sociaal, emotioneel, spiritueel, fysiek en intellectueel te ontwikkelen. Het creëert een veilige, niet-oordelende omgeving voor leerlingen om dingen uit te proberen en risico’s te nemen. Forest School inspireert een diepe en betekenisvolle verbinding met de wereld. Kinderen die alledaags veel buiten zijn, krijgen meer lichaamsbeweging, ontwikkelen meer lichamelijk en mentaal zelfvertrouwen. Hierdoor behouden ze een gezonder gewicht. En daar komt bij dat zij hiermee een sterke verbinding met de natuur ontwikkelen. Niet alleen op de leerlingen heeft deze aanpak een goed effect, ook de leraren profiteren van een natuurlijke omgeving.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash